Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne łazankowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kapusta

kapusta 1/2 główki
cebula 1 szt
woda 1/2 szkl
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 ziarna
kminek 1 łyżeczka
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżki
masło 50 g
olej
sól i pieprz

Mięso

karkówka 500 g
oliwa 6 łyżek
sól i pieprz

Dodatkowo

makaron lasagne 5 płatów
ser żółty 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne łazankowa

1. Kapusta:

Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do garnka. Zalać wodą i gotować około 5 minut. Wodę odcedzić. Na dno garnka wrzucić masło. Chwilę podsmażyć kapustę na maśle. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną oraz kminek. Kapustę podlać wodą (1/2 szklanki). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do kapusty. Kapustę dusić na małym ogniu około 20 minut, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

2. Mięso:

Karkówkę przełożyć do garnka. Zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. Mięso wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oliwie podsmażyć mięso na rumiano. Oprószyć solą i pieprzem.

3. Makaron lasagne włożyć do gotującej się wody. Gotować około 7 minut. lasagnedelikatnie wyjąć z wody.

4. Na jeden z płatów makaronowych wyłożyć porcję kapusty. Następnie ułożyć drugi płat makaronu. Wyłożyć porcję mięsa. Znów ułożyć makaron i kapustę. Tak postępować, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.

5. Lasagne ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 13.02.2016 11:25
na pewno pyszne danie
Franciszek 12.02.2016 23:32
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak