Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne bolognese (wersja klasyczna)
Przygotować sos mięsno-pomidorowy.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą).
Całość dusić około 10 minut i następnie doprawić do smaku.
Przygotować sos beszamelowy.
Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę.
(Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić.)
Zdjąć z ognia i mieszając (aż sos zgęstnieje) dolać mleko.
Przyprawić.
Formę dokładnie wysmarować masłem i układać warstwowo: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser.
Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem beszamelowym i żółtym serem.
Piec około 40 minut w 170 stopniach.
(Kroić po odczekaniu około 10 minut.)