Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne bolognese (wersja klasyczna)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

makaron lasagne 1 opakowanie
ser żółty 150-200 gram
masło

Sos mięsno-pomidorowy

mięso mielone 400 gram
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
pomidory 1 puszka
bazylia
sól i pieprz
olej

Sos beszamelowy

mleko 1,5-2 szklanki
masło 2 ł
mąka pszenna 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól i pieprz

Porada

Uwaga: Powodzenie dania zależy od ilości sosu. Makaron go wsiąka. Nie należy także żałować żółtego sera.

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne bolognese (wersja klasyczna)

Ser zetrzeć na tarce.
Przygotować sos mięsno-pomidorowy.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekany czosnek i cebulę.
Dodać mięso mielone (podusić) i po chwili pomidory z puszki (z zalewą).
Całość dusić około 10 minut i następnie doprawić do smaku.
Przygotować sos beszamelowy.
Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę.
(Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić.)
Zdjąć z ognia i mieszając (aż sos zgęstnieje) dolać mleko.
Przyprawić.
Formę dokładnie wysmarować masłem i układać warstwowo: płaty makaronu, sos beszamelowy, sos mięsno-pomidorowy, żółty ser.
Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron z sosem beszamelowym i żółtym serem.
Piec około 40 minut w 170 stopniach.
(Kroić po odczekaniu około 10 minut.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 18:37
super jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak