Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne bolognese
Dodajemy mięso mielone, a jak już się przysmaży doprawiamy je solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
Następnie dolewamy przecieru pomidorowego.
Sprawdzamy smak, jeśli uważamy, że czegoś brakuje to doprawiamy według uznania.
Sosik zagęszczamy 3- 4 łyżkami koncentratu pomidorowego.
Kolej na sos beszamel.
W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę, energicznie mieszając.
Dolewamy mleka, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.
Sos powinien wyjść dość gęsty.
Makaron do lasagne gotujemy w osolonej wodzie maksymalnie 3-4 minuty.
Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wylewamy 3 średnie łyżki beszamelu i rozcieramy po całym dnie.
Na to kładziemy płaty makaronu, następnie część sosu pomidorowego, posypujemy startą mozzarellą i znów układamy płaty makaronu, później beszamel, sos pomidorowy i ser.
Postępujemy tak samo, aż do wyczerpania sosu pomidorowego.
Wierzchnią warstwę stanowić powinien makaron, na który wykładamy resztę beszamelu i grubo posypujemy mozzarellą.
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach.