Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

pieczarki 30 dag
łopatka bez kości 50 dag
sos pomidorowy 75 dag passata
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
białe wino 125 ml
masło klarowane 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżka
sól do smaku
pieprz

Sos

masło 3 łyżka
mąka pszenna 2 łyżka czubata
mleko 2% 500 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczka
sól do smaku

Dodatkowo

makaron lasagne 20 płat
parmezan starty 20 dag
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki.

W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pieczarki i dusimy na wolnym ogniu do chwili aż puszczą sok. Doprawiamy odrobiną soli.

Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na drobnych oczkach.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę.

W garnku podgrzewamy olej i przesmażamy na nim na rumiano cebulę, dorzucamy posiekany czosnek. Dodajemy partiami zmielone mięso i smażymy do chwili aż zmieni ono kolor na jasnobrązowy.

Podlewamy białym winem i smażymy na wolnym ogniu przez 1,5 minuty.

Dodajemy passatę pomidorową i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30-40 minut. Wrzucamy odsączone z soku pieczarki i dusimy jeszcze 5 minut.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Przygotowanie sosu beszamelowego:

Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę pszenną, a następnie partiami mleko, bardzo energicznie mieszając, aby nie doprowadzić do powstania grudek. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.



Przygotowanie lasagne z mięsem mielonym:

Parmezan ścieramy na dużych oczkach.

Żaroodporną formę o wymiarach około 15 na 30 cm smarujemy masłem.

Na dnie rozsmarowujemy 1/4 sosu beszamelowego i przykrywamy go płatami makaronu lasagne.

Na makaronie rozsmarowujemy 1/4 sosu mięsnego, posypujemy porcją parmezanu.

Przykrywamy makaronem, na którym rozmarowujemy kolejną porcję sosu mięsnego oraz 1/3 pozostałego sosu baszamelowego. Posypujemy parmezanem.

Kolejno układamy warstwę makaronu- sos mięsny- sos beszamelowy- parmezan- makaron- sos mięsny- sos beszamelowy i parmezan (tylko pierwsza warstwa makaronu ma być posmarowana samym sosem mięsnym i posypana parmezanem; 3 kolejne warstwy smarujemy zarówno sosem mięsnym, jak i beszamelowym).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Gdy ser się ładnie przyrumieni (po około 20 minutach), przykrywamy lasagne folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz).

Po upieczeniu odstawiamy lasagne na 10 minut i dopiero kroimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 28.05.2017 23:51
Po prostu uwielbiam:)
Ada-Gaba 18.02.2016 20:37
smakowicie wygląda
ilka01 09.06.2015 07:46
pychota :)
stan2401 12.06.2014 12:31
bardzo lubię
Kuchenka 12.06.2014 10:36
smakowicie wygląda :)
norweska20 12.06.2014 00:09
uwielbiam lazanię..ta twoja zapowiada się pysznie
Janina 11.06.2014 23:45
Pyszności, bardzo lubię;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak