Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne
- 12 płatów lasagne
- 400 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 200 g żółtego sera
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- słoik sosu do spaghetti (np. boloński, meksykański)
- oregano, bazylia
- sól pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 200 ml zimnego mleka
- 4 łyżki mąki
- sól.
Wykonanie:
Cebule i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wkładamy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy sos do spaghetti, bazylię oregano. Dusimy pod przykryciem ok. 40 min.
Sos: Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy powoli mleko i mieszamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwy: płat lasagne, potem mięso, starty ser, warstwa sosu i przykrywamy płatem. Płat z wierzchu smarujemy sosem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w tem 180 C.