Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langoszki wg Remigiusza Rączki

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 50 gr
mleko 1/2 szklanki
ziemniak 5 szt
sól 1/2 łyzeczki
cukier 1/2 łyzeczki
oliwa 1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Langoszki wg Remigiusza Rączki

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, sol i łyżke mąki. odstawić w ciepłe miejsce na około godzine. Ziemniaki ugotowac, przecisnac. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
W między czasie robimy np sos czosnkowy.
Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posypane tartym żółtym serem lub keczupem. Można tez dac plaster pomidora i na to sos i ser..
Wychodzi ich dość sporo z tej porcji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 14.02.2011 15:37
super
Iwona51
Iwona51 01.02.2011 11:49
pycha
iziona 01.02.2011 07:30
Fajna sprawa takie langoszki ,muszę się kiedyś na nie skusić .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak