Przepis i sposób przygotowania na: Langosze - węgierskie placki.
W misce wymieszać ciepłe mleko cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut,
Do dużej miski wsypać mąkę wymieszać z solą, dodać ziemniaki, olej, zaczyn z drożdży, wymieszać. Dodawać pozostałe mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie,nie powinno lepić się do rąk i powinno odchodzić od brzegów miski. Czasami zdarza sie nie( dam całego mleka to wszystko zależy od ziemniaków i mąki i wilgotności mąki.) Ciasto wyrabiać 5 - 8 min aby nie kleiło sie do rąk.
Po wyrobieniu ciasto oprószyć mąką , pozostawić do wyrastania w ciepłym miejsce na godzinę ,kiedy podwoi swoją objętość odrywać porcjami ,formować ręcznie placki,smażyć w głębokim oleju na złoty kolor.obracając langosza.
Olej powinien mieć głębokość około 6 cm.
Po wyciągnięciu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Po upieczeniu ciepłe langosze smaruje masłem czosnkowym i posypuje serem
Masło czosnkowe ;
czosnek obrać przecisnąć przez praskę połączyć z masłem dodać mielonego pieprzu i soli do smaku..