Langosze - placki

Langosze - placki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    3 dag
  • cukeir waniliowy

    1 łyżka
  • ziemniaki

    2 szt
  • olej

    1-2 łyzki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Langosze - placki

Ziemniaki ugotowac i utluc (puree). Wczesniej w osobnej misce (mleko, make, drozdze, cukier, olej) wymieszać razem. Powstanie papka- dodac do niej utluczone ziemniaki i wymieszac wszystko razem.

Posypac na wierzch delikatnie maka i zostawic na ok 45-60 min do wyrosniecia. Nakryć ściereczka. Po wyrosnieciu rwac kawalki, rozciagnac w palcach i rzucac na olej. Piec jak paczki na glebokim oleju
Na wierzch mozna posypac startym zoltym serem i podawac z sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Margo1 22.10.2012 20:10
do spróbowania
agata1722
agata1722 14.05.2012 19:15
super
agata1722
agata1722 14.05.2012 19:15
super
puellae90 01.08.2011 14:29
ktos wykorzystał ten przepis?
treonina 08.07.2011 13:51
pycha - naprawdę polecam, zawsze jak jestem w Czechach to sobie taki zamawiam na obiad! niestety w Polsce nie znalazłam lokalu, który takie coś serwuje. Sama nigdy nie robiłam bo nie wiedziałam jak, ale teraz na pewno spróbuję! Dzięki za przepis!
kotlet 13.06.2011 22:13
fajne te langosze
gosia561 02.05.2011 01:35
węgierskie
szajba2 03.04.2011 17:00
nowość
Anna141
Anna141 27.03.2011 10:06
przepis rewelacja :)
SyMiki 04.03.2011 09:05
jeszcze takich nie jadłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat