Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langosze

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 szt.
drożdże 20 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mleko 240 ml
mąka pszenna 420 g
olej do smażenia 2 szkl.
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Langosze

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie, odstawiam do ostudzenia, rozgniatam tłuczkiem. Dodaje pozostałe składniki. Drożdże świeże mieszam z letnim mlekiem i dodaję do reszty.
Krok 1 - Langosze foto
2
Zagniatam ciasto i zostawiam do wyrastania na godzinę. Po tym czasie wyjmuję ciasto i dziele na mniejsze części. Formuję placki, raczej cienkie, wielkości dłoni.
Krok 2 - Langosze foto
3
Układam na rozgrzanym głębokim oleju na patelni. Smażę z obydwu stron na złocisty kolor, podaje z kwaśną śmietaną i startym żółtym serem.
Krok 3 - Langosze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak