Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langosz od Hamrocyka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 100 gram
mąka 500 gram
mleko 500 ml
cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżeczki
ziemniaki 3 szt.
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Langosz od Hamrocyka

Ziemniaki obrać i ugotować , jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę . mleko podgrzać , dodać drożdże i cukier , ziemniaki i połowe mąki , dobrze wyrobić , nakryć ściereczką , po 20 minutach dodać olej i resztę mąki i dobrze wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie rozgrzać olej na patelni do głębokiego smażenia. Z ciasta formować cienkie placki , wrzucić na olej i piec je z obu stron na złocisty kolor. Placki po upieczeniu odkładać na bibułkę by ociekły z nadmiaru tłuszczu.Podawać z konfiturami lub na ostro np. z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 11.10.2013 10:47
ciekawy przepis
Justyna/Dzastus 08.11.2012 14:13
Świetny pomysł, tanie i proste , będę musiała wypróbować.
Dorota59 14.10.2012 12:49
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak