Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langosz kebab

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
ziemniaki ugotowane 4 szt
drożdże 30 gram
mleko ciepłe 300 ml
sól do smaku do smaku
olej roślinny 3 łyzki
cukier kryształ 50 gram
olej do smażenia
pierś z kurczaka (ilość wg uznania)
przyprawa kebab- gyros Prymat
sos czosnkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Langosz kebab

Podgrzewamy mleko zeby było ciepłe do 150 ml dodajemy drożdże i cukier i czekamy az drożdze zaczna pracować. W między czasie przeciskamy ziemniaki przez praskę lub maszynkę o dość drobnym oczku i mieszmy zmielone ziemniaki z mąką olejem i solą, dodajemy do tego drożdże i potem stopniowo dolewamy ciepłe mleko tak aby ciasto było gęste, gdy jest juz gęste ze mozemy uformowac z niego kólkę wkładamy do miski posypujemy je mąką i przykrywamy ścierka i czekamy az urośnie. w między czasie mozemy pokroic pierś z kurczaka i posypac przyprawą.Gdy ciasto juz urosnie podgrzewamy olej w takiej ilosci jak na paczki. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy placki grubosci 2-3 cm i smazymy na głebokim oleju, podczas smazenia przygotowujemy mięso kebab dusząc je na patelni. po usmazeniu placków odkladamy je na ręcznik papiewowi aby nie piły tłuszczu gorace placki wykladamy na tależ posypujemy mięskiem i polewmy dowolnymi sosami ja preferuje czosnkowy. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 10.02.2013 11:25
super;]
karolina1869 31.01.2013 17:26
ciekawe
ElizaT 22.01.2013 10:56
super
Ryszard4 17.01.2013 21:30
Super przepis
cooleczka 03.01.2013 19:02
ciekawa propozycja
ONY_za_kare 03.01.2013 18:22
cóż za połączenie kuchni węgierskiej z turecką :)
Ela6 02.01.2013 15:18
mniam :)
pestka 18.12.2012 15:20
bardzo dobre
Lemon 10.12.2012 17:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak