Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langosz drożdżowy z sosem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 20 g
mąka 250 g
mleko 150 ml
sól 1\2 łyzeczki
cukier 1\2 łyzeczki
olej do smażenia

sos smietankowo czosnkowy

śmietana 18 proc 100 g
ząbek czosnku
cebula 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
ser żółty 15 dag
natka do dekoracji

Porada

Z tych składników wychodzą 3 spore placki.

Przepis i sposób przygotowania na: Langosz drożdżowy z sosem

Do miski wlewam 50 ml mleka, wkruszyłam drożdże, dodaję cukier i mieszam, żeby drożdże nam się rozpuściły. Dodaję kilka łyżek mąki, mieszam dokładnie, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Potem dodaję resztę składników i mieszam. Znowu nakrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dziele na 2 lub 3 części - w zależności, ile chcemy zrobić placków. Z każdej formuje placek o gr. 1 cm, znowu przykrywam ściereczką i odkładam na kwadrans. Placki smażę na rozgrzanym tłuszczu na dużej głębokiej patelni z obu stron na złoty kolor. Sos: Do miseczki daję śmietanę, do niej dorzucam przepuszczony przez praskę czosnek, natkę pietruszki, doprawiam sola i mieszam. Cebulę kroję w piórka. Ser ścieram na tarce. Na langosza wlewam sos śmietankowo-czosnkowy , na to kładę cebulę i ścieram ser :) Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 17.11.2015 10:04
Langosze są przepyszne :)
Andrzej132 16.11.2015 16:00
ciekawy pomysł
Agnieszka-87-25 16.11.2015 15:54
pyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak