Langosz drożdżowy z sosem

Langosz drożdżowy z sosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • drożdże

    20 g
  • mąka

    250 g
  • mleko

    150 ml
  • sól

    1\2 łyzeczki
  • cukier

    1\2 łyzeczki
  • olej do smażenia

sos smietankowo czosnkowy

  • śmietana 18 proc

    100 g
  • ząbek czosnku

  • cebula

    1 sztuka
  • sól morska

  • ser żółty

    15 dag
  • natka do dekoracji

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do miski wlewam 50 ml mleka, wkruszyłam drożdże, dodaję cukier i mieszam, żeby drożdże nam się rozpuściły. Dodaję kilka łyżek mąki, mieszam dokładnie, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Potem dodaję resztę składników i mieszam. Znowu nakrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dziele na 2 lub 3 części - w zależności, ile chcemy zrobić placków. Z każdej formuje placek o gr. 1 cm, znowu przykrywam ściereczką i odkładam na kwadrans. Placki smażę na rozgrzanym tłuszczu na dużej głębokiej patelni z obu stron na złoty kolor. Sos: Do miseczki daję śmietanę, do niej dorzucam przepuszczony przez praskę czosnek, natkę pietruszki, doprawiam sola i mieszam. Cebulę kroję w piórka. Ser ścieram na tarce. Na langosza wlewam sos śmietankowo-czosnkowy , na to kładę cebulę i ścieram ser :) Smacznego!
mileneczka5
Z tych składników wychodzą 3 spore placki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madzai

17.11.2015 10:04
Langosze są przepyszne :)

Andrzej132

16.11.2015 16:00
ciekawy pomysł

Agnieszka-87-25

16.11.2015 15:54
pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat