Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langosz

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 30 g
mleko 3,2% 250 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Langosz

Kroki postępowania

1
Drozdze rozpuścić w 100ml letniego mleka, dodac cukier i kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszać i odstawic na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Langosz foto
2
Wyrośniety zaczyn dodać do pozostałej mąki. Dodać pozostałe składniki: mleko i sól i wyrobic ciasto.
Krok 2 - Langosz foto
3
Gotowe ciasto odstawić na około 50minut do wyrośniecia. Powinno podwoić objetość.
Krok 3 - Langosz foto
4
Z ciasta uformować cztery placki.
Krok 4 - Langosz foto
5
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyc na papierowym reczniku.
Podawać na słodko z dżemem lub cukrem pudrem, albo na wytrawnie z sosem czosnkowym.
U mnie zdecydowanie sprawdziła sie wersja na słodko :)

Krok 5 - Langosz foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.02.2017 09:50
super placki
w mojej kuchni 02.09.2016 12:52
Smaczne danie
Aannkaa82 30.10.2015 16:10
To danie węgierskie w oryginale podawane z sosem czosnkowym i serem albo innymi wytrawnymi dodatkami ale u mnie sprawdziły sie na słodko :)
Madzai 30.10.2015 14:00
Lubię bardzo :)
adelajda 29.10.2015 15:03
Fajne placki :)
mirosława4 29.10.2015 10:35
ciekawa nazwa tego dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak