Langosz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • mleko 3,2%

    250 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Langosz foto
Drozdze rozpuścić w 100ml letniego mleka, dodac cukier i kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszać i odstawic na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Langosz foto
Wyrośniety zaczyn dodać do pozostałej mąki. Dodać pozostałe składniki: mleko i sól i wyrobic ciasto.
Krok 3 - Langosz foto
Gotowe ciasto odstawić na około 50minut do wyrośniecia. Powinno podwoić objetość.
Krok 4 - Langosz foto
Z ciasta uformować cztery placki.
Krok 5 - Langosz foto
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyc na papierowym reczniku.
Podawać na słodko z dżemem lub cukrem pudrem, albo na wytrawnie z sosem czosnkowym.
U mnie zdecydowanie sprawdziła sie wersja na słodko :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 24.02.2017 09:50
super placki
w mojej kuchni 02.09.2016 12:52
Smaczne danie
Aannkaa82 30.10.2015 16:10
To danie węgierskie w oryginale podawane z sosem czosnkowym i serem albo innymi wytrawnymi dodatkami ale u mnie sprawdziły sie na słodko :)
Madzai 30.10.2015 14:00
Lubię bardzo :)
adelajda 29.10.2015 15:03
Fajne placki :)
mirosława4 29.10.2015 10:35
ciekawa nazwa tego dania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat