Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Langos- placki węgierskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 2 dag
ziemniaki ugotowane 30 dag
mleko 200 ml
sól 1 łyżeczka
olej do smażenia
ser żółty 20 dag
kwaśna śmietana 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Langos- placki węgierskie

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić dokładnie ręką( ma być elastyczne) i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Langos- placki węgierskie foto
2
Następnie z ciasta zrobić 10 kulek i na dłoni uformować placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 2 - Langos- placki węgierskie foto
3
W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżką kwaśną śmietanę. Polecam również na słodko z konfiturą i bitą śmietaną.
Krok 3 - Langos- placki węgierskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.04.2014 20:48
zapowiada się smacznie :)
berys18 05.04.2014 15:18
świetne placki i bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak