Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lane kluseczki pszenno-kukurydziane

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
mąka kukurydziana 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1-2 łyżeczki
jajko 2-3 szt.
sól 1/2 łyżeczki
mleko 1 szkl.
śmietana kremówka 1/2 szkl.
mąka krupczatka 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lane kluseczki pszenno-kukurydziane

Kroki postępowania

1
Sypkie produkty połączyć mlekiem i śmietanką, wbić jajka i zmiksować dość gęste ciasto.
Pozostawić na 15-20 min. w lodówce.
Krok 1 - Lane kluseczki pszenno-kukurydziane foto
2
Zagotować wodę w szerokim garnku, posolić i wlewać ciasto przez lejek (lub workiem cukierniczym) stale mieszając.
Krok 2 - Lane kluseczki pszenno-kukurydziane foto
3
Gotować 2-3 minuty, aż kluseczki stracą posmak surowej mąki.
Krok 3 - Lane kluseczki pszenno-kukurydziane foto
4
Kluseczki wyjąć łyżką cedzakową i zahartować w zimnej wodzie - dokładnie odcedzić.
Podawać jako dodatek do zup, sosów albo z mlekiem.
Krok 4 - Lane kluseczki pszenno-kukurydziane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.01.2016 08:44
Ja uwielbiam je z mlekiem :)
dorota w 07.01.2016 22:14
Wieki nie jadłam takich kluseczek, narobiłaś mi apetytu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak