Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LANDRYNKOWE PTYSIE

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 125 ml
masło 65 gram
mąka pszenna 0,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
sól szczypta
śmietana 30% 200 ml
mascarpone 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
cukier puder
barwnik rozowy
śmietan fix

Przepis i sposób przygotowania na: LANDRYNKOWE PTYSIE

PTYSIE:

Mąkę wymieszać z cukrem i solą.

Do garnka wlać wodę i wrzucić masło.Podgrzewać aż masło się rozpuści a woda lekko zagotuje.

Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką na gładką i lśniącą masę.

W czasie mieszania jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu.

Masę pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Mikserem ze spiralnymi końcówkami ucieramy masę dodając jajko i miksując, do całkowitego połączenia składników, następnie dodajemy drugie jajko. Miksujemy kilka minut do otrzymania znów lśniącej i gładkiej masy odchodzącej od brzegów garnka.

Otrzymaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy kształty jakie chcemy, zostawiając 2 cm. odstępy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni (piekarniki z termoobiegiem190 stopni) 15 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni aby ptysie się dopiekły w środku.Zostawiamy na kolejne 15 minut.

Po pól godzinie pieczenia wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut aby ptysie "odpoczęły".

Pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia.

Krem:

Do lekko ubitej śmietanki dodać śmietanfix i ubijać na sztywną pianę. Dodawać po trochę cukru ciągle ubijając. Do sztywnej masy dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać.

Mój krem urozmaiciłam barwnikiem i aromatem stąd ich lekko landrynkowy wygląd i smak.

Zimne ptysie przekroić na pół, do środka nakładać bitą śmietanę, przykryć połówkami i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta1371 15.01.2017 14:53
Fajna propozycja
Sarenka 24.06.2013 07:42
Wyglądają pięknie! Mnie niestety ptysie nie wychodzą :/
Katarzyna/kate1980 22.06.2013 21:56
ale fajniutkie
Iwona32 17.06.2013 18:42
rewlacja na prawde pycha:)
Malinka 06.06.2013 21:59
Ptysie rewelacja i jeszcze ten róż...:)
Iwona32 04.06.2013 16:43
bardzo ładnie wyglądają:0
bietka 04.06.2013 14:17
ale pyszności :)
rjustysia 03.06.2013 23:01
Ptysie super! Gdzie można dostać taki aromat landrynkowy? Nie spotkałam się jeszcze z takim.
Ada-Gaba 19.02.2013 21:45
wyglądają bardzo apetycznie
Katarzyna26 18.02.2013 11:54
ha ha oczywiście komentarz do innego mojego przepisu ale ptysie również polecam
Katarzyna26 18.02.2013 11:52
Polecam ten przepis na muffinki jako podstawowy a dodatki wedle uznania :)
eliza135 17.02.2013 15:56
palce lizać
Konczi 17.02.2013 06:28
miałam nadzieje że bez barwnika ale myślę że kisiel podobnie by zabarwił więc wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak