Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

LANDRYNKOWE CIASTECZKA

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 300 gram
cukier drobny 120 gram
margaryna 80 gram
skórka z cytryny 1 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki
landrynki 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: LANDRYNKOWE CIASTECZKA

Kroki postępowania

1
Z mąki, masła, żółtek, cukru i skórki cytrynowej zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Krok 1 - LANDRYNKOWE CIASTECZKA foto
2
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie.
Układać na blaszce wysmarowanej margaryną.
W każdym ciasteczku wykroić dziurkę. Ciastka włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 - 170°C i podpiec około 5 minut.
Potem blaszkę z ciastkami wyciągnąć.
W otworki ciastek powkładać kilka rozkruszonych kawałeczków landrynek i podpiec jeszcze około 5 minut.
Krok 2 - LANDRYNKOWE CIASTECZKA foto
3
Ciastka ściągnąć z blaszki dopiero gdy całkowicie ostygną, a masa cukierkowa ponownie stwardnieje.
Krok 3 - LANDRYNKOWE CIASTECZKA foto
4
Piękne miniaturowe jadalne witrażyki w sam raz nadają się do powieszenia na choince :)
Krok 4 - LANDRYNKOWE CIASTECZKA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 24.10.2012 13:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak