Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łamańce z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 20 dkg.
mąka 1 szkl.
żółtko jajek
cukier 1/3 szkl.
aromat migdałowy 2 szt.
masa makowa
mak 25 dkg.
miód 2 łyżki
aromat migdałowy 2 szt.
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: łamańce z makiem

mak zalać wrzątkiem i odstawić do spęcznienia najlepiej na noc następnego dnia spęczniały mak gotować przez godzinę odcedzić na sitku i zemleć w maszynce 2-3 razy zmielony mak wymieszać z miodem,bakaliami i aromatem migdałowym odstawić i przygotować ciasto z margaryny,mąki,cukru pudru i ugotowanego żółtka zagnieść kruche ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki,następnie wałkować i wycinać ciastka kształty dowolne układać na wysmarowanej blasze i upiec w temp.180st.ok.15min.masę makową wyłożyć na półmisek udekorować ciastkami i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 13.10.2012 08:42
Fajne
Jarz 05.01.2012 20:46
Uwielbiam mak, a to brzmi apetycznie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak