łamańce z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    20 dkg.
  • mąka

    1 szkl.
  • żółtko jajek

  • cukier

    1/3 szkl.
  • aromat migdałowy

    2 szt.
  • masa makowa

  • mak

    25 dkg.
  • miód

    2 łyżki
  • aromat migdałowy

    2 szt.
  • bakalie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mak zalać wrzątkiem i odstawić do spęcznienia najlepiej na noc następnego dnia spęczniały mak gotować przez godzinę odcedzić na sitku i zemleć w maszynce 2-3 razy zmielony mak wymieszać z miodem,bakaliami i aromatem migdałowym odstawić i przygotować ciasto z margaryny,mąki,cukru pudru i ugotowanego żółtka zagnieść kruche ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki,następnie wałkować i wycinać ciastka kształty dowolne układać na wysmarowanej blasze i upiec w temp.180st.ok.15min.masę makową wyłożyć na półmisek udekorować ciastkami i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 13.10.2012 08:42
Fajne
Jarz 05.01.2012 20:46
Uwielbiam mak, a to brzmi apetycznie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat