Łamańce z bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    25 dag
  • jajko

    2 szt
  • rodzynki

    10 dag
  • płatki migdałowe

    10 dag
  • miód płynny

    20 dag
  • mak

    1 łyżka
  • Goździki całe Prymat

    2 szt
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować łamańce:
z mąki, odrobiny soli i niedużej ilości wody gorącej wyrobić gładkie ciasto makaronowe. Rozwałkować je na cienkie placki, pozostawić do wyschnięcia. Suche placki połamać na nieregularne kawałki, ugotować w lekko osolonym wrzątku. Miód zagotować z bakaliami i przyprawami. Dodać do osączonych łamańców makaronowych, wymieszać. Przełożyć do salaterki, przed podaniem po wierzchu posypać makiem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat