Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Laksa - pikantna zupa azjatycka, DS XXIII, odc. 30

0.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Zupa laksa to klasyczne danie kuchni azjatyckiej – połączenie aromatycznej pasty curry, mleka kokosowego i makaronu ryżowego. Odkryj przepis pełen orientalnych smaków i przypraw.

Składniki:

Pasta:

czerwona pasta curry
20 g
papryczka chili
1 szt.
szalotka
3 szt.
czosnek
2 ząbki
olej
30 ml

Zupa:

czosnek
1 ząbek
liście limonki kaffir
2 sztuki
Kmin rzymski z kolendrą i czosnkiem Prymat
3/4 łyżeczki
Imbir mielony Prymat
1 łyżka
bulion drobiowy
1 litr
Sklep Prymat
trawa cytrynowa
2 łodygi
mleko kokosowe
400 ml
brązowy cukier
1 łyżka
pierś z kurczaka
250 g
sok z limonki
30 ml
sos rybny
30 ml
Chili w płatkach
1 szczypta
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
olej do smażenia
makaron ryżowy
100 g
jajko ugotowane na twardo
do podania
świeża kolendra
do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Laksa - pikantna zupa azjatycka, DS XXIII, odc. 30

Laksa to jedna z najbardziej aromatycznych zup kuchni azjatyckiej – pikantna, kremowa i rozgrzewająca. Aby uzyskać głęboki smak, pastę najlepiej przygotować samodzielnie, miksując świeże składniki. Warto też pamiętać, by nie gotować kurczaka zbyt długo – dzięki temu pozostanie delikatny i soczysty. Makaron ryżowy zalewaj gorącą wodą tylko na kilka minut, aby nie stał się zbyt miękki.

Jak przygotować azjatycką zupę laksę?

1

Papryczki chili, szalotkę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Blendujemy chwilę i dodajemy czerwoną pastę curry i olej. Wszystko miksujemy na gładką masę. 

2

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodajemy przygotowaną pastę i smażymy. Przyprawiamy kminem rzymski z kolendrą i czosnkiem, cukrem brązowym oraz imbirem mielonym. Dodajemy bulion, mleko kokosowe, liście kaffiru i łodygi trawy cytrynowej. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy wszystko, aż kurczak będzie miękki – około 5-10 minut. Dodajemy sos rybny, sos sojowy oraz sok z limonki. 

3

Przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Podajemy z makaronem ryżowym i chili w płatkach, świeżą kolendrą oraz jajkiem.

 

Zupa laksa to prawdziwa uczta dla miłośników orientalnych smaków. Aromaty mleka kokosowego, pikantnej pasty curry i świeżej kolendry tworzą wyjątkową kompozycję, która rozgrzewa i zachwyca. Podaj ją z jajkiem i makaronem ryżowym, by poczuć klimat azjatyckiej ulicznej kuchni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak