Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łąka pod chmurką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 210 g
masło 200 g
jajko 2 szt
mleko 110 ml
cukier drobny 150 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny
skórka z cytryny
serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 2 łyżki
galaretka kiwi 1 szt
śmietan fix 2 szt
kiwi 7 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Łąka pod chmurką

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy na białą masę razem z cukrem. Później dodajemy po jednym jajku.
Krok 1 - Łąka pod chmurką foto
2
Gdy ciasto się połączy wsypujemy startą skórkę z cytryny oraz sok z jednej cytryny.
Krok 2 - Łąka pod chmurką foto
3
Na najmniejszych obrotach dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej.
Krok 3 - Łąka pod chmurką foto
4
Na koniec dodajemy barwnik spożywczy zielony malutkimi partiami do uzyskania odpowiedniego koloru.
Krok 4 - Łąka pod chmurką foto
5
Ciasto wylewamy na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Krok 5 - Łąka pod chmurką foto
6
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną kremówką oraz cukrem pudrem dodajemy dwa śmietan fixy.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu - odstawiamy do stężenia.
Kiwi obieramy i kroimy w cieniutkie plastry aby galaretka stężała na kiwi musimy kiwi sparzyć. Gotujemy wodę z dodatkiem cukru i małymi partiami wrzucamy kiwi na chwilkę wystarczy, że zmieni lekko kolor.
Boki oraz wierch ciasta smarujemy masą serową, na wierchu układamy kiwi i za pomocą pędzelka rozprowadzamy galaretę. Musimy uważać aby galaretka nie spłynęła na boki. Odstawiamy do lodówki.
Krok 6 - Łąka pod chmurką foto
7
Ciasto ma bardzo aromatyczny cytrynowy smak. Nie jest słodkie.
Smacznego!
Krok 7 - Łąka pod chmurką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 02.09.2013 16:30
Świetnie to wygląda:)
Pani Domu 25.08.2013 07:35
pięknie wygląda
Katarina 22.08.2013 21:54
Teresa o barwnik kupiłam w sklepie u mnie w mieście jest on dobrze zaopatrzony w takie produkty,używam tyko barwników w proszku ten kolor nazwany jest butelkowa zieleń
Andrzej8 22.08.2013 18:07
rewelacyjne ciastko
Katarzyna34 22.08.2013 17:49
pięknie wygląda
teresa18 22.08.2013 17:06
gdzie można kupić tak dobry barwnik?
stokrotka 22.08.2013 17:04
świetne kolory
dziewczyna_z_kodeksem 22.08.2013 15:16
bardzo efektowny deser
eMMe 22.08.2013 13:41
Rewelacyjnie wygląda:)
katarzynagotuje 22.08.2013 12:29
ale łądne kolory, wygląda przepysznie :)
mufinka79 22.08.2013 12:17
Super prezentuje się to ciacho :)
Renataj 22.08.2013 11:38
Dobra rada odnośnie sparzenia kiwi przed zalaniem galaretką - warto wiedzieć.
Krakowianka 22.08.2013 11:35
ten zielony kolor jest super!!
V_kuchareczka 22.08.2013 11:17
rewelacyjnie wygląda
wyattearp 22.08.2013 11:06
fajne zielone ciasto :)
ssylwiaa 22.08.2013 10:46
świetnie się prezentuje ;)
jasiek 22.08.2013 10:23
idealna nazwa
patryska76 22.08.2013 10:05
Bardzo ciekawy pomysł, wygląda świetnie ;)
hahanka 22.08.2013 09:46
wygląda świetnie
2milutka 22.08.2013 09:34
rewelacyjne w kolorze ciacho:)
idealme 22.08.2013 09:17
wygląda bajkowo :))
Renata9 22.08.2013 09:15
pyszne i piękne ciasto
Megg 22.08.2013 09:11
pięknie się prezentuje
pycia9 22.08.2013 09:08
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak