Przepis i sposób przygotowania na: Łagodna zupa cebulowa
2.W tym czasie przygotowujemy cebulę. Cebulę obieramy i kroimy w średniej grubości pióra. Czosnek obieramy i szatkujemy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy masło. Następnie do rozpuszczonego masła z oliwą dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając i podlewając białym winem. Jak cebula będzie lekko zeszklona dodajemy brązowy cukier i majeranek. Smażymy aż do momentu w którym cebula nabierze ciemno brązowego koloru.
3.Z bulionu odcedzamy warzywa. Całość wlewamy do usmażonej wcześniej cebuli. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 20 minut na małym ogniu. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
4.Zupę możemy podać z grzankami z serem: bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie smarujemy oliwą. Podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy cienkie plasterki żółtego sera. Czekamy aż ser się rozpuści.
Smacznego!