Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łaciaty ucieraniec ze śliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklnka
jajko 4 sztuki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
kakao 2 łyzeczki
śliwki 10 sztuk
cukier puder do posypania

Porada

blaszka 24 na 35

Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty ucieraniec ze śliwkami


1.

Śliwki umyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno .Do piany dodawać stopniowo cukier , żółtka , roztopiona i przestudzona margarynę oraz makę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Wymieszać PołowĘ ciasta przełozyc do miski, dodac kakao i dokładnie wymieszac Ciasto wykładać naprzemian łyżką (trochę jasnego , trochę ciemnego ) do wysmarowanej tłuszczem blaszki .Na górze rozłożyć połówki śliwek skórkami ku dołowi Piec w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez około 45-50 minut Ciasto posypac cukrem pudrem., smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 07.11.2015 19:04
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak