Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łaciaty sernik

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 kilogram
żółtko jajek 8 sztuka
masło 23 dag
cukier waniliowy 3 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier puder 20 dag
kakao 3 łyżka
śmietana kwaśna 4 łyżka

Masa

twaróg 1,1 kilogram
białko 8 sztuka
cukier puder 20 dag
śmietana 12% 250 ml
budyń waniliowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól

Dodatkowo

cukier puder
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty sernik

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy, mieszamy.

Dorzucamy schłodzone masło, pokrojone w drobniejsze kawałki, i kroimy nożem lub siekaczem do ciasta.

Dodajemy żółtka oraz śmietanę i energicznie zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto dzielimy na 3 równe części- do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i dokładnie łączymy składniki. Drugą część ciasta zostawiamy czystą, a trzecią dzielimy na pół i do jednego kawałka dodajemy resztę kakao. Każdy kawałek ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.



Przygotowanie masy serowej:

Ser mielimy tylko jeden raz maszynką na drobnych oczkach.

Ucierając mikserem (lub najlepiej w robocie wielofunkcyjnym przy pomocy haka), dodajemy kolejno śmietanę, cukier, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.



Formę o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką krupczatką.

Dno wylepiamy 1 większą porcją białego ciasta. Wylewamy połowę masy serowej, na którą układamy większą porcję ciemnego ciasta.

Wlewamy resztę sera. Na górze układamy łatki z białego i ciemnego ciasta.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 30-35 minut.

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia i oprószamy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 31.08.2016 09:56
Wygląda cudownie:)
erym 18.09.2014 13:31
cudnie podane, super!
Futka 11.09.2014 22:14
Niebo dla podniebienia :)
Kejti 01.09.2014 16:06
Pięknie się prezentuje,mniam :-)
adelajda 04.08.2014 16:36
ładny talerz
gacopierz23 20.07.2014 10:56
ładna łaciatka
Klausia 12.07.2014 23:02
podoba mi się :)
Jagódka77 07.07.2014 17:11
pomysł bardzo ciekawy, sernik prezentuje się rewelacyjnie
Dorian 02.07.2014 21:34
pysznie wyglada
Mniam 30.06.2014 23:01
Wspaniale wygląda taki serniczek.
everay 30.06.2014 17:25
ślicznie wygląda
Ania84 30.06.2014 10:22
cudnie wygląda
Anna133 30.06.2014 09:18
wygląda obłędnie
w mojej kuchni 30.06.2014 00:33
pyszne słodkości
Bernadeta1 30.06.2014 00:20
Serniki to moje ulubione ciasta i w moim domu bardzo szybko znikają
Klisza 29.06.2014 23:12
fajny sernik
Renata22 29.06.2014 23:08
Świetnie zaserwowany!
Iwusia 29.06.2014 23:05
wspaniale wygląda :)
Misada 29.06.2014 22:58
super ciasto
Simeo 29.06.2014 22:57
zjadłbym kawałek
Iwka 29.06.2014 22:50
super przepisik
bhb8 29.06.2014 22:06
ładnie się prezentuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak