Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łaciaty pleśniak z konfitura różaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 400 g
cukier puder 100 g
masło 200 g
żółtko jajek 2 szt
jogurt gęsty 2 lyzki
proszek do pieczenia 0,5 lyzeczki
kakao 1 lyzka

Lista składników

jabłka 6 szt kwasne duze
białko 2 szt
cukier 3 lyzki rozany
konfitura 3 lyzki z dzikiej rozy
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Łaciaty pleśniak z konfitura różaną

Kroki postępowania

1
Make, cukier i proszek przesiac, dodac maslo.
Siekamy nozem az maslo bedzie bardzo mocno rozdrobnione
Krok 1 - Łaciaty pleśniak z konfitura różaną  foto
2
Dodac dwa zoltka i gesty jogurt ( ja mialam akurat waniliowy o konsystencji serka danio)
Krok 2 - Łaciaty pleśniak z konfitura różaną  foto
3
Zagniatamy ciasto
Krok 3 - Łaciaty pleśniak z konfitura różaną  foto
4
Niewielka jego czesc laczymy z kakao.
Ciasto teraz trzeba schlodzic okolo godzine
Krok 4 - Łaciaty pleśniak z konfitura różaną  foto
5
Spod formy wylozyc ciastem i posmarowac konfitura.
Boki wykladamy ciastem ale ich nie smarowalam
Zostawic troche jasnego ciasta na wierzch
Krok 5 - Łaciaty pleśniak z konfitura różaną  foto
6
Jablka obrac i poszatkowac, skropic niewielka iloscia soku z cytryny
Krok 6 - Łaciaty pleśniak z konfitura różaną  foto
7
Na spod ciasta wykladamy jablka i rodzynki
Krok 7 - Łaciaty pleśniak z konfitura różaną  foto
8
Bialka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier rozany ( ja do zwyklego cukru dodalam posiekane platki rozy- wg przepisu Kasi Cukiereczek13 )
Krok 8 - Łaciaty pleśniak z konfitura różaną  foto
9
Na jablka dodajemy miejscami piane z bialek
Krok 9 - Łaciaty pleśniak z konfitura różaną  foto
10
Nastepnie rwiemy kawalki jasnego i ciemnego ciasta i przykrywamy nim caly wierzch.

Piec okolo godziny w 175 st C
Krok 10 - Łaciaty pleśniak z konfitura różaną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 26.04.2015 18:03
pyszne ciacho!!1
Asik32 20.04.2015 21:01
mam na tego pleśniaka wielką ochotę:)
Bernadeta1 01.04.2015 22:24
super ciacho
Margo1 24.03.2015 09:08
Bardzo fajnie wyszedł, podoba mi sie
caralajna 12.03.2015 18:51
podoba mi się taki abstrakcyjny wygląd tego ciasta z góry :)
Renataj 12.03.2015 18:04
Fajny pomysł - robiłam już pleśniaka z powidłami śliwkowymi ale z konfiturą różaną jeszcze nie próbowałam.
tomek18 12.03.2015 17:56
pyszne ciasto:)
gosia56 12.03.2015 17:47
na pewno pyszny;0
Zdzisław 12.03.2015 17:41
takie słodkości lubię
Agata3 12.03.2015 17:38
smakowite ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak