Łaciate drożdżowe ze śliwkami

Łaciate drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    50 gram
  • masło

    80 gram
  • żółtka

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

  • sól

    1 szczypta
  • kakao

    1 łyżka + 3 łyżki mleka
  • śliwki węgierki

    500 gram
  • biała czekolada

    40 gram
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Łaciate drożdżowe ze śliwkami
Mleko lekko podgrzać dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, cukier waniliowy, roztopione masło, sól i podrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto.
Krok 2 - Łaciate drożdżowe ze śliwkami
Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski. Do reszty dodać kakao wymieszane z mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić obydwa ciasta do wyrośnięcia.
Krok 3 - Łaciate drożdżowe ze śliwkami
Formę ( 24 / 36 )wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką moczoną w wodzie wykładać na zmianę, ciasto ciemne i białe.
Krok 4 - Łaciate drożdżowe ze śliwkami
Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni 35 minut.
Krok 5 - Łaciate drożdżowe ze śliwkami
Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto posypać startą czekoladą.

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

05.09.2016 09:48
wyglada ciekawie I na pewno smakuje rowniez wspaniale

Ola1984

04.09.2016 19:32
Pyszne ciacho :)

benka

04.09.2016 19:01
Super ciasto :)

RenataZ-et

04.09.2016 15:14
super jest takie ciasto

smerfetka79

04.09.2016 13:32
z przyjemnością sięgnęłabym po kawałek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat