Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzie ptysiowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szkl.
masło 125 g
mąka pszenna 1 szkl.
jajko 5 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
bita śmietana 1,5 szkl.
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzie ptysiowe

Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia.
Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim
przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować.
Ciasto nałożyć do szprycy, wycisnąć na blachę 10 okrągłych porcji.
Wąską końcówką szprycy uformować szyjki długości 6 cm.
Korpusy piec 18-20 minut, szyjki 10-12 minut w 200*C.
Następnie korpusy przepołowić, górne połowy przekroić jeszcze raz
w poprzek na pół - tak powstaną skrzydełka łabędzia.
Śmietanę ubić z cukrem.
Każde ciastko wypełnić bitą śmietaną, wetknąć szyję i skrzydełka,
oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam12 17.10.2011 15:02
ooo ładne to :)
Izka192 07.10.2011 18:49
śliczne
suzana 06.08.2011 09:33
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak