Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzi puch

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 2/3 szkl
mąka ziemniaczana 1/3 szkl
cukier 1/2 szkl
sól szczypta

Krem kokosowy

bułka czerstwa 2 sztuki
mleko 3 szkl
cukier 1/2 szkl
wiórki kokosowe 100 g
margaryna 200 g
cukier waniliowy 1 opakowanie

Poncz

woda 1 szkl
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Posypka

wiórki kokosowe 70 g
margaryna 2 łyżki
cukier 1 łyżka

Dodatkowo

dżem porzeczkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzi puch

Biszkopt:
Zanim jednak przystąpimy do pieczenia należy wyjąć jajka jeśli trzymamy je w lodówce i położyć na blacie, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Mąkę ze szczyptą przesiewamy dwukrotnie.

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę i partiami dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Po dodaniu całego cukru dodajemy po 1 żółtku, nadal ubijając. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników

Dno formy o wymiarach 24 x 30 cm (lub podobnych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przekładamy do formy i równamy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 ºC przez około 35 - 40 minut.

Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia.

Gdy nasze ciasto wystygnie, boki biszkoptu delikatnie oddzielamy od papieru.

Krem kokosowy:
Bułki wkładamy do naczynia i zalewamy 1,5 szklanki mleka i odstawiamy na ok. 30 min. Gdy bułki dobrze namiękną rozdrabniamy je widelcem lub miksujemy blenderem. Do drugiego garnka wlewamy pozostałe 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i gdy zacznie się gotować dodajemy masę bułkową i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 7-8 min., cały czas mieszając, aż do momentu gdy masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niej po łyżce wystudzonej masy bułkowo - kokosowej.
Poncz:
Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą.

Posypka:
Wiórki kokosowe, masło i cukier przekładamy na patelnię i smażymy je mieszając od czasu do czasy, aż wiórki nabiorą złotego koloru. Posypkę kokosową odstawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie całości:
Biszkopt dzielimy na 2 blaty. Dolny blat nasączamy połową przygotowanego ponczu. Następnie na wierzch biszkoptu rozsmarowujemy kilka łyżek dżemu, a na niego wykładamy 3/4 kremu kokosowego. Na krem kładziemy drugi blat biszkopta, nasączamy pozostałym ponczem, smarujemy dżemem, pozostałym kremem, a wierzch posypujemy równo posypką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 02.05.2017 15:05
mniam bardzo apetyczne ciasto, takie puszyste
Barbara777 20.10.2015 16:04
cudeńko mniam
Wiktoria29 19.10.2015 21:08
wygląda bardzo kusząco
halina17 19.10.2015 20:21
Dobre ciasto.
misia53 19.10.2015 16:18
ciasto warte upieczenia
Ewa Wojtaszko 19.10.2015 11:39
apetyczne ciastko :)
Aleksandra/Olcia 19.10.2015 11:22
bardzo lubię to ciasto
JulkaTomeczek 19.10.2015 10:45
Pyszne ciasto
gosia56 19.10.2015 10:39
na pewno pyszne ciasto
Futka 19.10.2015 10:21
Świetne i bardzo apetyczne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak