Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzi puch

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1/5 szklanki
olej 6 łyżek
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

krem

bułka pszenna 3 duże
mleko 2.5 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
wiórki kokosowe 20 dkg
margaryna 200 gram

posypka

wiórki kokosowe 10 dkg
cukier 2 łyżi

Porada

do tego ciasta nie używam kajzerek,bagietek ani innych "ulepszonych"bułek.tylko tradycyjne pszenne bułki z "przedziałkiem"

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzi puch

Wykonanie ciasta
(Wszystko mieszam mikserem)
Oddzielić żółtka od białek
Białka ubić na sztywną piane,dodać cukier,następnie żółtka,
powoli wsypywać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać olej.

piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 30 minut w 180 stopniach.
Po upieczenia wystudzić i przekroić na 2 blaty.

Wykonanie kremu
Mleko zagotować z cukrem,cukrem waniliowym i wydrążonym środkiem z bułek( reszte bułek można wykorzystać do zapiekanek,nadziać dowolnie i zapiec w piekarniku)
Mleko z bułkami potraktować chwile blenderem aby nie było grudek nastepnie dodać wiórki.
Wystudzone zmiksować z margaryną.

Posypka
Na suchą patelnie wysypać wiórki i pozypać cukrem,prażyc często mieszając na złoty kolor.

Przekrojone ciasto przełożyć 3/4 kremu,
1/4 kremu wysmarować górną część ciasta.
Posypać wystudzonymi wiórkami.
Wstawić do lodówki(najlepiej na całą noc)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 30.01.2015 18:34
apetyczne :)
halina17 30.01.2015 17:27
Smaczne ciasto.
cukiereczek 30.01.2015 16:50
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak