Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzi puch

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jaja 7
cukier 2 szklanka
mąka pszenna 2 szklanka
mąka ziemniaczana 4 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
olej 2 łyżka

Krem

bułka pszenna 2
mleko 3 szklanka
cukier 1/2 szklanka
cukier waniliowy 1
wiórki kokosowe 10 dag
masło roślinne 1 kostka
dżem porzeczkowy

Posypka

masło 1 łyżka
cukier 1/2 szklanka
wiórki kokosowe 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzi puch

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po żółtku, wciąż ubijając. Zmniejszyć obroty na minimum. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Gładką masę wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Krok 1 - Łabędzi puch foto
2
Bułeczki namoczyć w 2 szklankach mleka. Gdy zmiękną zblendować lub rozdrobnić widelcem (nie odsączać).
Krok 2 - Łabędzi puch foto
3
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać wiórki kokosowe.
Krok 3 - Łabędzi puch foto
4
Następnie dodać zmiksowane bułeczki. Mieszając gotować ok. 5 minut aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 4 - Łabędzi puch foto
5
Masło utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzonej masy.
Krok 5 - Łabędzi puch foto
6
Masło roztopić, dodać cukier i wiórki kokosowe, mieszając zezłocić.
Krok 6 - Łabędzi puch foto
7
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 lub 3 placki. Pierwszy posmarować dżemem.
Krok 7 - Łabędzi puch foto
8
Wyłożyć na to część kremu, przykryć następnym itd.
Krok 8 - Łabędzi puch foto
9
Przygotowaną posypkę rozłożyć na wierzchu ciasta i lekko wklepać, by dobrze przylgnęła.
Przepis znajduje się na moim blogu Kuchenne rozterki początkującej blogerki http://gorzko-gorzki.blogspot.com/
Krok 9 - Łabędzi puch foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 15.07.2014 21:28
w sam raz do kawusi
Motorek 11.07.2014 21:08
bardzo fajne ciasto
Jagódka77 10.07.2014 17:09
intrygujący tytuł, ciasto wygląda wyśmienicie
Pietruszka 05.07.2014 17:28
pyszne ciasto
halina17 05.07.2014 16:54
Dobre ciasto.
kuklik 05.07.2014 16:24
wspaniały krem
nogawkuchni 05.07.2014 16:07
Świetne ciasto,genialny deser,przydatny przepis na kuszącą słodkość.
Renata9 05.07.2014 16:07
pyszne ciacho
Konczi 05.07.2014 15:46
Wygląda super!
Janina 05.07.2014 15:35
To ciasto jest smaczne;)
Adamorek 05.07.2014 15:14
niezłe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak