Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzi puch

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt.
mąka pszenna 1 szkl.
oliwa 4 łyżki
cukier 1 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2% 3 szkl.
cukier puder 0,5 szkl.
cukier waniliowy 1 szt.
wiórki kokosowe 10 dag
masło 250 g 1,5 szt.
dżem porzeczkowy 1 szt.
bułka czerstwa 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzi puch

Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier i żółtka.Dobrze ubić. Dodać mąkę, oliwę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Masa:
Bułki zalać 2 szklankami mleka, i zaczekać aż zmiękną następnie rozdrobnić. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem. Dodajemy powolutku masę bułkową oraz wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Gotujemy 5 minut. Odstawiamy aż ostygnie. Maso ubijamy na puch. Dodajemy po łyżce masy bułkowej cały czas ubijając. Łączymy składniki w jednolitą całość.Biszkopt dzielimy a dwie części. Na jednej kładziemy dżem i połowę masy przykrywamy drugą połową biszkopta i wykładamy drugą część masy. Wierzch posypujemy wiórkami wymieszanymi z czekoladą mleczną (startą na tarce o dużych oczkach)


Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BeataJ 25.09.2012 14:17
fajny pomysł, o masie bułkowej jeszcze nie słyszałam :)
sara1 25.09.2012 09:20
bardzo ciekawy przepis
EWI 25.09.2012 08:25
pychota
artur7 25.09.2012 07:02
Mniam
treonina 25.09.2012 05:43
już sama nazwa zachęca!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak