Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzi puch

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto:(blaszka 30/23 cm)

jajko 5 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka

masa

mleko 3 szklanki
cukier 0,5 szklanki
wiórki kokosowe 10 dag
kajzerka czerstwa 2 szt
masło 200 g

posypka

masło 1 łyżka
wiórki kokosowe 10 dag
cukier 0,5 szklanki

do nasączenia

woda 0,5 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki

dodatkowo

dżem porzeczkowy 1 mały słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzi puch

Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski i mieszamy razem. Mąki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170-180 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy z wysokości 30 cm i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie biszkopt obkrawamy w około, odwracamy na drugą stronę, ściągamy papier i przekrawamy na pół.

Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Następnie rozgniatamy je widelcem, dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy namoczone bułki z kokosem i gotujemy przez 5 min. Masę kokosowo- bułkową odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas masę należy pomieszać. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kokosowo- bułkową. Dolny blat biszkopta nasączamy połową wody z sokiem z cytryny, następnie smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wykładamy 3/4 masy kokosowej, przykrywamy go górną częścią biszkopta, którą również musimy nasączyć i wykładamy pozostałą masę.
Do garnka dajemy masło, wiórka kokosowe oraz cukier i prażymy do momentu aż wiórka zrobią się złociste. Posypkę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy nią ciasto i lekko ją wgniatamy w masę. Ciasto należy schłodzić w lodówce. Smacznego! Przepis zaczerpnięty ze strony www.przepisyjoli.com

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 28.02.2018 13:41
Narobiłaś tylko smaku na to ciacho..., super :)
bietka 27.02.2018 18:00
Smaczne ciacho : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak