Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwitnący tulipan z makiem i kiślem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
białko 9 szt.
mąka 1,5 szkl.
cukier 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olej 1 szkl.
sól szczypta
DODATKOWO:
mąka 2 łyżki
kakao 2 łyżki
mak 2 łyżki
żółtko jajek 9 szt.
kisiel wiśniowy 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Kwitnący tulipan z makiem i kiślem

1. Białka, cukier i sól ubij na sztywno. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, powoli wlewaj olej, wymieszaj na gładkie ciasto. Podziel na 4 porcje.
2. Jedna porcję wymieszaj z 5 żółtkami i mąką, drugą z 2 żóltkami i kakao, trzecią z makiem, czwartą z pozostałymi żółtkami i kiślem.
3. Na środek tortownicy wlewaj na przemian po 3 łyżki każdego ciasta. Piecz ok. 45-60 min. w temp. 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.01.2014 07:43
fajna nazwa
kate.500 21.01.2013 08:07
pycha
tomek18 18.01.2012 21:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak