Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwitnący tulipan

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
jajko 6 sztuk
masło lub margaryna 1 kostka
olej 6 łyżek
kakao 2 łyżki
mak 1/2 szklanki
kisiel wiśniowy 2 opakowania
mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kwitnący tulipan

Kroki postępowania

1
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Mąkę przesiewam z proszkiem i sodą. Margarynę ucieram z cukrem dodając na przemian po 1 żółtku, po 1 łyżce oleju i po 2 łyżki mąki ze spulchniaczami.. Delikatnie łączę z pianą z białek. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej dodaję kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-kisiel, a do czwartej- mąkę ziemniaczaną.
Krok 1 - Kwitnący tulipan foto
2
Formę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Do formy wykładam na przemian po dwie łyżki każdego koloru, aż do wyczerpania ciasta.
Krok 2 - Kwitnący tulipan foto
3
Piekarnik nagrzewam do 180'C i wstawiam babkę na 45-50 min. Upieczoną wyjmuję z piekarnika i odstawiam na 30 min by przestygła, a następnie wyjmuję z formy i zostawiam do całkowitego wystudzen
Krok 3 - Kwitnący tulipan foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak