Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Kwieciste" ciasto, czyli sernik z musem śliwkowym.

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
mąka ziemniaczana 80 g
cukier 2 łyżki
masło 170 g
woda 5-6 łyżek
twaróg 500 g
mleko skondensowane niesłodzone 3/4 puszki
jaja 2 szt
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
śliwki 250-300 g
cukier brązowy 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: "Kwieciste" ciasto, czyli sernik z musem śliwkowym.

Kroki postępowania

1
Śliwki wypestkowane, ale ze skórkami podgrzewać w rondelku, dodać cukier brązowy i smażyć przez ok. 5-6 min. Ściągnąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.
Krok 1 - "Kwieciste" ciasto, czyli sernik z musem śliwkowym. foto
2
Obie mąki wsypać do miski, dodać cukier i zimne masło. Szybko zarabiać ciasto dodając po łyżce zimnej wody. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 25-30 min.
Krok 2 - "Kwieciste" ciasto, czyli sernik z musem śliwkowym. foto
3
Po tym czasie dno okrągłej formy(śr. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Przenieść do formy, nakłuć widelcem i piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30 min.
Krok 3 - "Kwieciste" ciasto, czyli sernik z musem śliwkowym. foto
4
W czasie pieczenia ciasta zmielić twaróg, dodać jaja i cukier wanilinowy i zmiksować. Następnie stale miksując wlewać mleko i szybko połączyć składniki.
Krok 4 - "Kwieciste" ciasto, czyli sernik z musem śliwkowym. foto
5
Upieczone na złoty kolor ciasto wyciągnąć z piekarnika (temp. zmniejszyć do 160 stopni) i wylać na nie masę serową. Równo rozprowadzić.
Krok 5 - "Kwieciste" ciasto, czyli sernik z musem śliwkowym. foto
6
Kolejnym krokiem jest delikatne nakładanie na masę kleksów z musu śliwkowego. Należy robić to w ten sposób, aby mus nie zapadał się w masie.
Krok 6 - "Kwieciste" ciasto, czyli sernik z musem śliwkowym. foto
7
Wykałaczką należy w musie śliwkowym robić ósemki, które w efekcie utworzą ładny, kwiecisty wzorek. Piec przez kolejne 30 min. Masa serowa powinna nieco "podnieść" się na bokach.
Krok 7 - "Kwieciste" ciasto, czyli sernik z musem śliwkowym. foto
8
Po upieczeniu uchylić piekarnik na 5 min, następnie ciasto wyciągnąć, ostudzić i kilka godzin dać do lodówki. Przed podaniem ciasta, należy je wcześniej (ok. 20 min)wyciągnąć.
SMACZNEGO!
Krok 8 - "Kwieciste" ciasto, czyli sernik z musem śliwkowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.04.2014 11:17
apetyczne ciacho z ciekawym efektem
kornelcia 18.04.2014 23:42
wyszedł rewelacyjnie
gibli 18.02.2014 08:31
pięknie wygląda, muszę zrobić takie ciacho)
Iwona32 17.02.2014 11:11
fajny pomysł
barbara11561 14.02.2014 12:01
wygląda bajecznie:)
ONY_za_kare 13.02.2014 12:40
ładnie wygląda !
Alex_M 12.02.2014 15:14
pięknie wygląda :)
Małgorzata9 11.02.2014 22:17
uwielbiam serniki
irenka 11.02.2014 20:34
ale pyszności,takiego sernika jeszcze nie jadłam
kasienka23 11.02.2014 19:55
wspaniały sernik!
Monika-twin 11.02.2014 18:37
pieknie wyglada
Rafał10 11.02.2014 18:05
ale pyszności! Aż ślinka cieknie na sam widok...
gosiag 11.02.2014 18:03
wyglada super, aż ślinka leci
Mniam 11.02.2014 17:45
Pyszny sernik. Robiłam ze śliwkami, ale całymi. Sernik z takim musem jest po prostu rewelacyjny!
DorotaZ 11.02.2014 17:35
Musi być smaczne:) Nabrałam ochoty:)
adelajda 11.02.2014 17:23
wow !! jakie cudeńko !!! zabieram do księgi:)
fotoviderek 11.02.2014 17:16
Ale śliczny i pyszny sernik :)
everay 11.02.2014 16:55
mniam mniam:))
katarzynka455 11.02.2014 16:49
wyglądaa bardzo apetycznie
Krzysztof15 11.02.2014 16:16
super ciasto
Ania84 11.02.2014 15:39
ale pyszności
Ewelina1991 11.02.2014 15:34
pyszności :))
sara1 11.02.2014 15:32
wygląda pięknie
Czarnula87 11.02.2014 15:16
aż ślinka cieknie :)
Agata3 11.02.2014 15:08
aż ślinka leci na taki serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak