Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwiecista szarlotka

4.0
(21)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 480 g + 2 łyżki
cukier drobny 200 g
masło 180 g
czekolada gorzka 100 g
śmietana 12% 3 łyżki
cynamon 1 ½ łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 2 opakowania
jabłko 6 szt.
jajko 4 szt.
laska wanilii 1 szt.
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kwiecista szarlotka

Kroki postępowania

1
Mąkę pszenną przesiać na stolnicę. Dodać do niej proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Krok 1 - Kwiecista szarlotka foto
2
Dodać śmietanę, 80 g drobnego cukru, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, żółtka i zimne masło.
Krok 2 - Kwiecista szarlotka foto
3
Posiekać składniki przy użyciu noża.
Krok 3 - Kwiecista szarlotka foto
4
Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i 2 łyżki mąki. Zagnieść.
Krok 4 - Kwiecista szarlotka foto
5
Ciasto jasne i ciemne schłodzić w lodówce (minimum 30 minut).
Krok 5 - Kwiecista szarlotka foto
6
Zarówno z ciasta jasnego, jak i z ciemnego odkroić po niewielkim kawałku. Pozostałe ciasto ciemne ułożyć na jasnym i rozwałkować na grubość około 1, 5 cm. Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 25 cm x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec 12 minut. Wyjąć.
Krok 6 - Kwiecista szarlotka foto
7
Jabłka obrać. Każde przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plastry. Owoce wymieszać z pozostałym cukrem, cynamonem i opakowaniem budyniu waniliowego.
Krok 7 - Kwiecista szarlotka foto
8
Przygotowane jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto.
Krok 8 - Kwiecista szarlotka foto
9
Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć z proszkiem budyniowym (jedno opakowanie) i wyłożyć na owoce.
Krok 9 - Kwiecista szarlotka foto
10
Resztę ciasta rozwałkować. Foremką do ciasteczek wycinać kwiaty, a kieliszkiem kółeczka. Zlepiać jasny kwiat z ciemnym kółkiem, i odwrotnie. Przygotowane 'ozdoby' ułożyć na waniliowej pianie. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec 30 minut.
Krok 10 - Kwiecista szarlotka foto
11
Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Krok 11 - Kwiecista szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 24.09.2013 10:39
pyszności :)
17.09.2013 10:02
szarlotka pyszna ja dodałam sobie lody śmietankowe i polałam syropem malinowym :) pyszności
agnieszka214 31.08.2013 19:15
fantastyczny pomysł
wyattearp 03.05.2013 08:11
poproszę kawałeczek do kawki
Ewa104 01.05.2013 21:50
Bajecznie się prezentuje.
halina17 01.05.2013 12:38
Smaczna szarlotka.
monika1968 01.05.2013 10:18
Wygląda przepysznie :)
dwa pokoje z kuchnią 01.05.2013 09:07
ale piękna!
monisia1977 01.05.2013 08:41
super ciacho
iziona 01.05.2013 07:48
Bardzo lubię szarlotki, a ta wyglada uroczo :)
caffee_tea 30.04.2013 23:08
Bardzo smaczne szarlotka , zawsze robiłam podobne ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak