kwiaty cukrowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    3 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    1 łyżka
  • glukoza

    2 łyżki
  • cukier puder

    8 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę i galaretkę rozpuszczam we wrzątku.
Do miski wsypuję glukozę i cukier puder, Wlewam 2 łyżki przygotowanego wcześniej płynu i szybko zagniatam ciasto.
Wyrobioną masę wałkuję bardzo cienko, podsypując glukozą, by nie przywierała. Wykrawam kółka za pomocą kieliszka (5 na jedną różę) i składam (sklejając resztą wody z żelatyną) i zostawiam do stwardnienia, nawet na kilka dni.
Do masy można dodać inny kolor galaretki lub barwić za pomocą żelowych barwników na dowolne kolory.

Ciasto należy wałkować od razu, bo jest elastyczne i twardnieje bardzo szybko.
Do wycinania kwiatów ja używałam specjalnych form do róż, listków i goździków. Na koniec kwiaty barwiłam barwnikiem w proszku, a listki przed ich formowaniem barwnikiem w żelu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 21.07.2012 21:37
sliczne
Andysz 03.05.2012 08:36
rewelacja;)
Justa32 15.11.2011 17:54
świetne
rjustysia 05.10.2011 22:02
Pyza Smaczna: Tak, można. Zrobiłam tak w przypadku liści. Wyrobiłam i dopiero formowałam listki.
1j1o1l1a1 05.10.2011 21:32
ładniutkie :)
SmacznaPyza 05.10.2011 20:51
a czy kawałki masy można zabarwić wcześniej, przed formowaniem?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat