Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwiaty cukinii nadziewane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszna przekąska z sezonowych kwiatów cukinii.

Składniki:

Farsz:

comber z królika 1 szt.
kasza gryczana 1.2 szklanki
cebula czerwona 1 szt.
papryka 1 szt.
kalarepka młoda 1 szt.
kwiaty cukinii 12 szt.
olej rzepakowy 2 łyżki
wino czerwone 125 ml
sól 5 szczypt
kolendra mielona 5 szczypt
Kmin rzymski mielony Prymat 5 szczypt
pieprz kolorowy 5 szczypt
papryczka ostra piri piri 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty

Porada

Kwiaty dobrze jest zebrać rano gdy są otwarte, łatwiej umyć, usunąć środek, potem i tak się zamkną same.

Przepis i sposób przygotowania na: Kwiaty cukinii nadziewane

Kwiaty lekko rozchylić, wyjąć szypułkę, opłukać.
Comber pokroić na drobno, lub zmielić.
Warzywa poszatkować na grubych oczkach.
Paprykę pokroić w małe paseczki.

Na oleju podsmażyć cebulkę, dodać przyprawy, mięso i warzywa, całość dusić ok. 15 min.
Następnie dodać wino, kaszę i dusić całość do miękkości.
Gdy przestygnie farsz porcjami umieścić w kwiatach, zwinąć płatki, przełożyć do glinianego naczynia, pokropić olejem i zapiec w temp. 200 st. C przez 7-10 min.

Podać z sałatką z pomidorów, cebulki i bratków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak