Kwiaty cukinii nadziewane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna przekąska z sezonowych kwiatów cukinii.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz:

  • comber z królika

    1 szt.
  • kasza gryczana

    1.2 szklanki
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • papryka

    1 szt.
  • kalarepka młoda

    1 szt.
  • kwiaty cukinii

    12 szt.
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • wino czerwone

    125 ml
  • sól

    5 szczypt
  • kolendra mielona

    5 szczypt
  • kmin rzymski

    5 szczypt
  • pieprz kolorowy

    5 szczypt
  • papryczka ostra piri piri

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kwiaty lekko rozchylić, wyjąć szypułkę, opłukać.
Comber pokroić na drobno, lub zmielić.
Warzywa poszatkować na grubych oczkach.
Paprykę pokroić w małe paseczki.

Na oleju podsmażyć cebulkę, dodać przyprawy, mięso i warzywa, całość dusić ok. 15 min.
Następnie dodać wino, kaszę i dusić całość do miękkości.
Gdy przestygnie farsz porcjami umieścić w kwiatach, zwinąć płatki, przełożyć do glinianego naczynia, pokropić olejem i zapiec w temp. 200 st. C przez 7-10 min.

Podać z sałatką z pomidorów, cebulki i bratków.

Anna133
Kwiaty dobrze jest zebrać rano gdy są otwarte, łatwiej umyć, usunąć środek, potem i tak się zamkną same.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat