Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kwiaty cukinii

    14-15 szt
  • ser ricotta

    250 g
  • pomidory suszone Smak

    8 szt
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt mała
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    do smaku
  • mleko

    150 ml
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    4-5 łyżek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kwiaty cukinii faszerowane ricottą foto
Suszone pomidory drobno pokroić, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ricottę przełożyć do miski. Następnie dodać pokrojone pomidory i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawić do smaku solą ziołową.
Krok 2 - Kwiaty cukinii faszerowane ricottą foto
Z kwiatów cukinii usunąć pręciki i nadziać je farszem z ricotty.
Krok 3 - Kwiaty cukinii faszerowane ricottą foto
Przygotować ciasto. Wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Nadziane kwiaty cukinii zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Krok 4 - Kwiaty cukinii faszerowane ricottą foto
Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja podałam na roszponce z dodatkiem pomidorków cherry i kwiatów nasturcji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 07.09.2014 12:25
Pyszny pomysł:)
adelajda 22.08.2014 17:05
chętnie spróbuję
VioletoweKucharzenie 22.08.2014 16:37
pięknie podane
caralajna 22.08.2014 15:28
super apetycznie wyszły
Christopher 22.08.2014 13:44
Smaczny efekt pracy w ogrodzie i w kuchni.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat