Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwiaty cukini nadziewane cielęciną i pęczakiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cielęcina 100 g
pęczak 3 łyzki
cebula 1 szt
natka pietruszki 2 łyzki
marchew 1/2 szt
pieprz różowy do smaku
kwiaty suszone lawendy 1 łyżeczka
kwiaty cukinii 6 szt
tępura ;
jajko 1 szt
mąka 1 łyżka
mleko 5 łyzek
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kwiaty cukini nadziewane cielęciną i pęczakiem

Mięso mielimy samemu najlepiej i doprawiamy solą i pieprzem .
Pęczak ja gotowałam wcześniej na sypko w osolonej wodzie , ostudzony dodajemy do mięsa .
Natkę szatkujemy razem z cebulą na drobno i łączymy z resztą .
Marchew szatkujemy w cieniutkie wiórka ,dodajemy do całości .

Farsz doprawiamy jeszcze kwiatami lawendy i jeśli potrzeba to solą i pieprzem .
Kwiaty cukini lekko rozchylamy i wyciągamy pączek ze środka , ja myję je dobrze , pod bieżącą ale nie zamocnym strumieniem wody .
Nadziewamy kwiaty farszem i zwijamy koncówki płatków .

Z jajka , mąki i mleka robimy tempurę , zanuzamy w niej kwiaty i odrazu na głęboki olej , rozgrzany wrzucamy . Pieczemy ok 4 min .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 01.09.2013 09:47
Doskonały pomysł na dobrą kolację :)
Anna133 01.09.2013 08:08
a ztym hodowaniem cukinii to w tym roku jest masakra jak i z ogórkami , kwiaty często są puste ,tzn bez owocu ,więc by sie nie marnowały to je zrywam i nadziewam i podaję zazwyczaj na kolację ;D
ssylwiaa 31.08.2013 10:28
nigdy nie jadłam takiego dania, jestem bardzo ciekawa smaku ;)
dwa pokoje z kuchnią 31.08.2013 09:14
dzięki za wyjaśnienie :), jak w przyszłym roku wyhoduję sobie cukinie to będę kombinować :)
Katarina 31.08.2013 08:30
Nadzienie pierwsza klasa podane w kwiatach cukinii rewelacja, uwielbiam !
Anna133 31.08.2013 07:02
Jósefinko , sam kwiat jest nie wyczuwalny bardzo , spełnia rolę podtrzymywacza całego nadzienia ,jak moja rodzinka jadła pierwszy raz , to pytali w co to zawinełaś ?>
katarzynagotuje 31.08.2013 01:06
Fajny przepis i ładnie podane danie ;)
Kuchenka 30.08.2013 22:04
pomysłowe jedzonko
Renata9 30.08.2013 21:32
bardzo interesujący przepis i na pewno pyszne jedzonko
dwa pokoje z kuchnią 30.08.2013 21:19
a ja jestem ogromnie ciekawa jak smakują, przepis bardzo ciekawy :)
IwonaDD 30.08.2013 21:03
fantastyczny przepis , tez lubię kwiaty cukini, szczególnie smażone w prostej "pastelli"
Anna133 30.08.2013 20:51
Jestem pod wrażeniem kwiatów cukinii i często teraz robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak