Kwiaty cukini nadziewane cielęciną i pęczakiem

Kwiaty cukini nadziewane cielęciną i pęczakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    100 g
  • pęczak

    3 łyzki
  • cebula

    1 szt
  • natka pietruszki

    2 łyzki
  • marchew

    1/2 szt
  • pieprz różowy

    do smaku
  • kwiaty suszone lawendy

    1 łyżeczka
  • kwiaty cukinii

    6 szt
  • tępura ;

  • jajo

    1 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    5 łyzek
  • olej do smażenia

  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielimy samemu najlepiej i doprawiamy solą i pieprzem .
Pęczak ja gotowałam wcześniej na sypko w osolonej wodzie , ostudzony dodajemy do mięsa .
Natkę szatkujemy razem z cebulą na drobno i łączymy z resztą .
Marchew szatkujemy w cieniutkie wiórka ,dodajemy do całości .

Farsz doprawiamy jeszcze kwiatami lawendy i jeśli potrzeba to solą i pieprzem .
Kwiaty cukini lekko rozchylamy i wyciągamy pączek ze środka , ja myję je dobrze , pod bieżącą ale nie zamocnym strumieniem wody .
Nadziewamy kwiaty farszem i zwijamy koncówki płatków .

Z jajka , mąki i mleka robimy tempurę , zanuzamy w niej kwiaty i odrazu na głęboki olej , rozgrzany wrzucamy . Pieczemy ok 4 min .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

fotoviderek

01.09.2013 09:47
Doskonały pomysł na dobrą kolację :)

Anna133

01.09.2013 08:08
a ztym hodowaniem cukinii to w tym roku jest masakra jak i z ogórkami , kwiaty często są puste ,tzn bez owocu ,więc by sie nie marnowały to je zrywam i nadziewam i podaję zazwyczaj na kolację ;D

ssylwiaa

31.08.2013 10:28
nigdy nie jadłam takiego dania, jestem bardzo ciekawa smaku ;)

dwa pokoje z kuchnią

31.08.2013 09:14
dzięki za wyjaśnienie :), jak w przyszłym roku wyhoduję sobie cukinie to będę kombinować :)

Katarina

31.08.2013 08:30
Nadzienie pierwsza klasa podane w kwiatach cukinii rewelacja, uwielbiam !

Anna133

31.08.2013 07:02
Jósefinko , sam kwiat jest nie wyczuwalny bardzo , spełnia rolę podtrzymywacza całego nadzienia ,jak moja rodzinka jadła pierwszy raz , to pytali w co to zawinełaś ?>

katarzynagotuje

31.08.2013 01:06
Fajny przepis i ładnie podane danie ;)

Kuchenka

30.08.2013 22:04
pomysłowe jedzonko

Renata9

30.08.2013 21:32
bardzo interesujący przepis i na pewno pyszne jedzonko

dwa pokoje z kuchnią

30.08.2013 21:19
a ja jestem ogromnie ciekawa jak smakują, przepis bardzo ciekawy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat