Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwiatowe ciasteczka z orkiszem

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Na zakończenie lata kwiaty i listki mięty zapieczone w pysznym ciasteczku. Dzięki dodatkowi mąki orkiszowej ciasteczka mają wyjątkowy smak. GORĄCO POLECAM.

Składniki:

Ciasteczka:

mąka pszenna 130 gramów
mąka orkiszowa 40 gramów
cukier puder 50 gramów
masło zimne 85 gramów
sól 1 szczypta
kwiaty jadalne 22 sztuki
białko do smarowania 1 sztuka
cukier 0.5 łyżeczki
matcha 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kwiatowe ciasteczka z orkiszem

Wychodzi około 20-23 sztuk ciasteczek.

Kwiaty i listki mięty oczyścić.

Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem pudrem, herbatą matcha i solą, dodać pokrojone zimne masło. Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić. Schłodzone ciasto wałkować na oprószonym blacie na grubość 0,5 cm.

Okrągłą foremką 6-7 cm wyciąć kółka, lekko posmarować białkiem ubitym z cukrem. Na każde kółko nałożyć po dwa małe listki mięty i jeden kwiatek, delikatnie wygładzić.

Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty i listki posmarować białkiem.

Piec w 180 C przez 10-13 minut do delikatnego przyrumienienia.

Te na zdjęciu to druga partia i lekko je przepiekłam :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak