Przepis i sposób przygotowania na: Kwiatowe ciasteczka z orkiszem
Wychodzi około 20-23 sztuk ciasteczek.
Kwiaty i listki mięty oczyścić.
Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem pudrem, herbatą matcha i solą, dodać pokrojone zimne masło. Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić. Schłodzone ciasto wałkować na oprószonym blacie na grubość 0,5 cm.
Okrągłą foremką 6-7 cm wyciąć kółka, lekko posmarować białkiem ubitym z cukrem. Na każde kółko nałożyć po dwa małe listki mięty i jeden kwiatek, delikatnie wygładzić.
Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty i listki posmarować białkiem.
Piec w 180 C przez 10-13 minut do delikatnego przyrumienienia.
Te na zdjęciu to druga partia i lekko je przepiekłam :)