Kwiatowe ciasteczka z orkiszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Na zakończenie lata kwiaty i listki mięty zapieczone w pysznym ciasteczku. Dzięki dodatkowi mąki orkiszowej ciasteczka mają wyjątkowy smak. GORĄCO POLECAM.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasteczka:

  • mąka pszenna

    130 gramów
  • mąka orkiszowa

    40 gramów
  • cukier puder

    50 gramów
  • masło zimne

    85 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • kwiaty jadalne

    22 sztuki
  • białko do smarowania

    1 sztuka
  • cukier

    0.5 łyżeczki
  • matcha

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wychodzi około 20-23 sztuk ciasteczek.

Kwiaty i listki mięty oczyścić.

Oba rodzaje mąki wymieszać z cukrem pudrem, herbatą matcha i solą, dodać pokrojone zimne masło. Wszystko szybko posiekać i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić. Schłodzone ciasto wałkować na oprószonym blacie na grubość 0,5 cm.

Okrągłą foremką 6-7 cm wyciąć kółka, lekko posmarować białkiem ubitym z cukrem. Na każde kółko nałożyć po dwa małe listki mięty i jeden kwiatek, delikatnie wygładzić.

Ciastka przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, kwiaty i listki posmarować białkiem.

Piec w 180 C przez 10-13 minut do delikatnego przyrumienienia.

Te na zdjęciu to druga partia i lekko je przepiekłam :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat