Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwiatek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masła lub margaryny 25 dag
cukru 23 dag
cukru waniliowego 1 torebka
jajek 5 szt
cynamonu 2 łyżeczki
kremu czekoladowego (np. nutel 3 łyżeczki
mąki pszennej 23 dag
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 3-4 łyżki
mielonych orzechów laskowych 10 dag
cukru pudru 25 dag
barwnik spożywczy
kolorowe perełki cukrowe
pisak cukrowy
kolorowe cukierki
Do dekoracji:

Przepis i sposób przygotowania na: Kwiatek

Masło utrzeć na kremową masę z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym. Podczas ucierania dodać krem czekoladowy i cynamon.
Mąkę i proszek do pieczenia dodać do masy maślanej, stopniowo dodawać mleko i orzechy, utrzeć na jednolitą masę.
Tortownicę natłuścić, wysypać mąkę i napełnić przygotowanym ciastem. Piec przez około 50 minut w temp 170-190stC. Gorące ciasto ostrożnie wyjąć na deskę kuchenną, ostudzić.
Z kawałka kartonu wyciąć kwiatek, odpowiadający rozmiarowi tortownicy. Szablon ułożyć na cieście, ostrym nożem powycinać płatki.
Cukier puder przesiać przez sitko, wymieszać z 4-5 łyżkami ciepłej wody i kilkoma kroplami dowolnego barwnika, utrzeć na gęstą masę. Ciasto polukrować boki posypać kolorowymi perełkami cukrowymi.
W środku kwiatu ułożyć kilkanaście kolorowych cukierków, posypać perełkami cukrowymi.
Pisakiem cukrowym delikatnie obrysować kontury kwiaty, ew zaznaczyć środek, pręciki itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak