Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaśnica na mięsie mieszanym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indycza szyjka 1 szt
boczek surowy 400 gram
łopatka wieprzowa 1/2 kg
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
boczek wędzony 300 gram
kapusta kiszona 800-900 gram
ziemniaki 5 szt
marchew 1-2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1/4 szt
mąka pszenna 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat kilka szt
Ziele angielskie całe Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśnica na mięsie mieszanym

Szyję indyczą, boczek surowy i wieprzowinę dokładnie umyć. Do oliwy dodać 2 łyżki majeranku, natrzeć mięso i zostawić na noc w lodówce. Następnie wrzucić je do wrzącej wody. Zebrać szumowiny, dodać liście laurowe, sól i ziele angielskie. Gotować przez około godzinę.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, selera i pietruszkę w całości. Gotować 20 minut.
Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i resztę majeranku. Gotować pół godziny.
Boczek wędzony pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni na rumiano. Wrzucić boczek do zupy, natomiast na tłuszczu, który się wytopił, przygotować zasmażkę z mąki. Dodać ją do zupy. Dodać również szklankę soku z kiszonej kapusty. Przyprawić zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak