Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwas czyli podkarpacka zupa Wigilijna

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 litry
kapusta kwaszona 1 litr kwasu z kapusty kwaszonej
kasza gryczana 100 gram
śmietana 18 proc 1 szklanka
mąka 3 łyżki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Kwas podajemy z pieczywem albo z ziemniakami gotowanymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Kwas czyli podkarpacka zupa Wigilijna

Wodę zagotowujemy, dodajemy kaszę gryczaną i troszkę soli i gotujemy, a by kasza trochę zmiękła, , dodajemy kwas z kiszonej kapusty i jeszcze trochę gotujemy. Rozbijamy jajko, dodajemy śmietanę i mąkę, mieszamy i tym podbijamy kwas, jak zakipi odstawiamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 02.01.2017 12:10
ciekawy przepis
jagoda5913 08.12.2016 00:55
ciekawa zupa
w mojej kuchni 07.12.2016 18:51
ciekawe smaki
Futka 07.12.2016 12:29
Przepyszna zupa
Małgorzata92 07.12.2016 11:49
Ciekawe danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak