Kwas buraczany na barszcz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak

    1 kg
  • chleb razowy

    1 kromka
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziarno pieprzu czarnego

    4 sztuki
  • ziela angielskie Prymat

    4 sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    - -
  • liść laurowy

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do słoja, dodać obrany czosnek, przyprawy i cukier. Zalać letnią przegotowaną wodą, a na wierzchu położyć kromkę chleba. Słój przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 4-5 dni. Następnie zebrać pianę, powstały kwas przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 27.01.2013 10:24
przyda mi się w najbliższym czasie
szajba2 12.02.2011 15:33
fajnie
Barbara55 08.10.2010 15:13
na kwas zawsze jest dobry czas

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat