Kwas buraczany na barszcz

Kwas buraczany na barszcz

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak

    1 kg
  • chleb razowy

    1 kromka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 sztuki
  • ziela angielskie Prymat

    4 sztuki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    - -
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kwas buraczany na barszcz

Buraki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do słoja, dodać obrany czosnek, przyprawy i cukier. Zalać letnią przegotowaną wodą, a na wierzchu położyć kromkę chleba. Słój przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na 4-5 dni. Następnie zebrać pianę, powstały kwas przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

ao_12 27.01.2013 10:24
przyda mi się w najbliższym czasie
szajba2 12.02.2011 15:33
fajnie
Barbara55 08.10.2010 15:13
na kwas zawsze jest dobry czas

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat