Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KWAS BURACZANY DO BARSZCZU

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
woda ciepła 3 l
chleb 1 kromka
czosnek 1-2 ząbki

Porada

Na wierzch kwasu wlejmy łyżeczkę oleju , trzymajmy go w chłodnym miejscu . Tak przygotowany możemy trzymać kilka miesięcy .

Przepis i sposób przygotowania na: KWAS BURACZANY DO BARSZCZU

Kroki postępowania

1
Buraki musimy dokładnie wyszorować i obrać.Na 1 kg wystarczyły mi 3 duże buraki .
Krok 1 - KWAS BURACZANY DO BARSZCZU  foto
2
Buraki kroimy dowolnie i wrzucamy do słoja lub do kamionki . Nie miałam dużego słoja więc wrzuciłam do dwóch większych .
Krok 2 - KWAS BURACZANY DO BARSZCZU  foto
3
Obieramy ząbki czosnku .
Krok 3 - KWAS BURACZANY DO BARSZCZU  foto
4
Czosnek wrzucamy do buraczków .
Krok 4 - KWAS BURACZANY DO BARSZCZU  foto
5
Gotujemy wodę , studzimy i ciepłą zalewamy buraki , zostawiając wolnych kilka cm od naczynia .
Krok 5 - KWAS BURACZANY DO BARSZCZU  foto
6
Na wierzchu kładziemy kromkę żytniego chleba . Przykrywamy gazą , odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce . Jeśli utworzy się piana , usuwamy ją .
Po tych dniach przelewamy kwas do czystych butelek , zakręcamy .
Krok 6 - KWAS BURACZANY DO BARSZCZU  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak