Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwas buraczany

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 2 kg
czosnek 2-3 ząbki
woda 2 litry
chleb razowy 1 kromka
sól 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kwas buraczany

Buraki obieramy, kroimy w plasterki. Tak przygotowane przekładamy do słoja wraz z obranym czosnkiem. Zalewamy całość delikatnie posoloną i osłodzona wodą.
Wierz przykrywamy kromka chleba.
Słoik przykrywamy gazą .
Odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 6 dni.
Przed użyciem napój przecedzamy.
Tak przygotowany barszcz możemy zlać do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu nawet kilka tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.01.2017 10:49
Swojski najlepszy
Ada-Gaba 25.12.2016 14:54
pyszny i zdrowy
benka 24.12.2016 20:11
Muszę kiedyś zrobić.
adelajda 24.12.2016 18:51
Też taki robię
Madzai 24.12.2016 14:07
Taki domowy najlepszy
IZABELA29 23.12.2016 21:01
Nigdy nie robilam choc wiem ze dobry i zdrowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak