Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwas buraczany

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki ćwikłowe 2 kg
czosnek 1 mała główka
chleb razowy 2 kromki
sól 2 łyzki
woda 4 litry
ziele angielskie 6 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Kwas buraczany

Buraczki obieramy z skórki i kroimy w plastry. Plastry układamy w dużym słoiku lub naczyniu kamionkowym i dosypujemy ziele angielskie. Czosnek obieramy, ząbki kroimy na trzy części i dodajemy do buraków. Wodę należy zagotować i rozpuścić w niej sól. Na wierzch buraków położyć dwie kromki chleba razowego i całość zalać letnią wodą z solą. Słoik przykryć odstawić w ciepłe miejsce na około 7 dni. Po tym czasie należy kwas przelać w wyparzone wrzątkiem słoiczki lub butelki szklane i przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak