Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwadraty z melasą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka orkiszowa 250 g
masło 80 g
biały cukier 170 g
ciemna melasa 340 g
białko 4 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 0,25 łyżeczki
sól 0,25 łyżeczki
tłuszcz do formy 1 łyżka
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kwadraty z melasą

1. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, sodę i sól, miksujemy na średnich obrotach przez 4 minuty. Następnie dodajemy melasę i białka, miksujemy na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy.
2. Płaską formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Do formy przelewamy masę, wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 45 minut.
3. Ciasto po całkowitym ostygnięciu tniemy na małe kwadraty, które obtaczamy w cukrze pudrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.12.2013 13:27
Bardzo ciekawy kolor wyszedł. Niby można by powiedzieć, że "brzydki", ale jest w nim coś ujmującego i mnie bardzo się podoba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak