Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwadraty z kapusty pekińskiej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta pekińska 70 dkg
pieczarki 25 dkg
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
ser mozarella wiórki 250 g
sól do smaku 5 szczypt
masło klarowane 3 łyżki
woda 1/4 szklanki
sól do kapusty 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 szczypty
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty
jajko 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Kwadraty z kapusty pekińskiej

Kapustę umyć, drobno posiekać. Kapustę włożyć do garnka i dodać ostrą paprykę i 1 łyżeczkę soli. Do garnka dolać 1/4 szklankę wody, przykryć i gotować, aż zacznie wrzeć. Następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż do miękkości kapusty. Ugotowaną kapustę odcedzić z wody i ostudzić.
Masło (2 łyżki) na patelni rozgrzać na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek, doprawić solą, pieprzem smażyć, mieszając. Dodać grzyby i smażyć, aż całość będzie miękka i odparowana, doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Kapustę połączyć z pieczarkami doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Dodać bułkę tartą, ser, jajka i dobrze wymieszać. Formę wysmarować 1 łyżką masła, wylać przygotowaną mieszaninę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Jeśli warzywa będą bardzo mokre zapiekanie może być dłuższe. Ciąć na kwadraty po ostudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 06.02.2014 22:34
super fajne, podoba mi się ten przepis:)
Justa32 04.09.2013 13:01
pomysł fantastyczny
edi 05.03.2013 22:28
extra;) wyglądają obłędnie
Anna169Hosz 22.12.2012 23:38
Ciekawe danie.
Renia1 20.11.2012 20:34
świetne te kostki
Bernadeta1 30.09.2012 13:57
rewelacyjny przepis - wypróbuję
adelajda 08.09.2012 17:10
smaczne !
ben-ka 08.07.2012 16:49
to musi być coś pysznego! gratuluję pomysłu:)
anulka69 01.06.2012 09:06
CIEKAWE
anulka69 01.06.2012 09:06
CIEKAWE
anemon 14.05.2012 21:08
Kompletna dla mnie nowość, bo u mnie pekińska zazwyczaj w surówce.
Krystyna32 11.05.2012 09:38
extra
halina17 28.04.2012 20:52
smaczne
caralajna 16.04.2012 16:07
niesamowity wynalazek, koniecznie muszę takie zrobić :)
kamyk 07.04.2012 18:53
to może być naprawdę smaczne
smakowita 09.03.2012 14:07
fajny przepis ,w moim guście
cooleczka 05.03.2012 18:16
dla mnie super pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak